Boek: Elke dag als de zon opkomt

Paul Bessems, 10-03-2010

Ik heb een managementboek geschreven over de geschiedenis van de community economie. Het is geen gewoon managementboek, maar een spannend en makkelijk leesbaar verhaal. De titel is: Elke dag als de zon opkomt. Deze roman geeft op inspirerende en speelse wijze een beeld van een nieuwe toekomst. Susan studeert organisatiekunde en doet haar afstudeeronderzoek in het bedrijf van Miles. Je reist mee in hun zoektocht naar een andere wereld. Een wereld waarin bedrijven niet langer vanzelfsprekend zijn. Het boek stelt vragen en geeft antwoorden: Waarom staan we elke dag in de file naar ons bedrijf? Waarom bestaan bedrijven eigenlijk? Waarom zijn bedrijven ooit ontstaan? Waarom accepteren we ze als gegeven omstandigheden? Wat is management, waarom is het er (nog) en waarom innoveert het nauwelijks? Miles en Susan concluderen dat we steeds minder zullen werken binnen de muren van bedrijven en steeds meer zullen gaan samenwerken in communities. Elke dag als de zon opkomt beschrijft op een speciale wijze het ontstaan van de community economie. Alsof je er zelf middenin zit.

>> Ga naar volledige informatie en/of bestellen

13 gedachtes over “Boek: Elke dag als de zon opkomt

 1. Hallo Paul,

  Je boek heb ik uitgelezen. Gaandeweg dacht ik dat het over mij ging ;-). Wat vooral boeiend is dat de oplossingen die Miles aangereikt krijgt in zijn strijd met het corrupte systeem altijd uit onverwachte hoek komen, nooit gepland. Alles wat hij probeerde te plannen mislukte. Voortgaand en vooral openstaand voor de onverwachte kansen die werden geboden en het inzicht dat hij had kon hij verder. Ondertussen bouw je mooi je boodschap op tot en met de structuur die je me zo vaak hebt uitgelegd en waar ik mee kan leven. Doorspekt door het boek zie ik de noodzakelijke menselijkheid, nederigheid, respect voor en geloof in elkaar, als dat de moeite waard is en vechtlust, niet voor geld maar voor iets waardevols. Mooi contrast met de materialistische werkelijkheid waaruit wij ons trachten te ontworstelen. Het mens ZIJN komt eerst daarna Weconomics of Stad van Morgen. De individuele mentaliteitverandering is diepgaand en zoals Miles op een matras in een kamertje zijn inzichten ontwikkelt en zwart droomt ben ik ervan overtuigd dat elk mens eerst de pijn van chaos moet beleven om tot jou en mijn inzichten te komen.

  Ik beveel het graag aan, vooral aan die mensen die rond de pijn zone zitten en zoekende zijn naar zingeving en inzicht.

  Nogmaals dank voor je werk!!
  Jean-Paul Close [info@marktleiderschap.nl]

 2. In dit boek duik je allereerst in de gedachtenwereld van de hoofdpersoon. Die vertrekt vanuit een uiterst benarde situatie: zijn huwelijk loopt op de klippen, zijn verblijfplaats is onzeker geworden en zijn eigen bedrijf bungelt boven de afgrond…
  Het is de moeilijkste periode die hij ooit heeft meegemaakt. Hoe gaat hij hiermee om, hoe overleeft hij? Je leest hoe de hoofdpersoon zich hier een weg doorheen baant, niet te schuw om zijn pijn te ervaren, niet te trots om kwetsbaar te zijn… Om ten slotte langzaam weer een uitweg te vinden.
  Parrallel hieraan lopen de gedachten over een nieuwe organisatievorm, een compleet andere samenleving waarbij communities een grotere rol gaan spelen en we slimmer met elkaar gaan samenwerken. Want ook de wereld moet een uitweg vonden uit haar benarde situatie van klimaatprobleem tot machtige aandeelhouder. Deze beide ingrediënten tesamen met het spannende element zorgen voor drie boeken in één. Wat wil je nog meer?
  Pluspunten: Toegankelijk, Inspirerend, Verrassend, informatief, Spannend

 3. Hoi Paul, Ik heb je boek gelezen. Zoals ik al even met je heb kunnen delen vond ik het een geweldig leuk en spannend boek. Ik wil het als volgt voor je samenvatten:

  Heerlijk, dat is het goede woord bij dit managementboek. Eindelijk eens anders van opzet. Met Miles, de hoofdrolspeler, beleef je vele avonturen. Je ervaart alsof je hand in hand met hem meeloopt en alle belevenissen zelf ervaart. Ik heb het boek in korte tijd uitgelezen, omdat wegleggen lastig is.
  Paul Bessems is er in geslaagd met zijn eerste boek een bijzondere management roman te schrijven. Vele avonturen die zich afspelen tussen grote ellende en geweldige inspiratie en successen. De mensfactor staat heel centraal en van daaruit ontwikkelt zich een volledig nieuw denkkader, de community economie. Belangrijk uitgangspunt daarbij is samenwerken en onze overeenkomsten in plaats van de verschillen en concurreren.
  Voor mij zeer inspirerend, herkenbaar en zeker de moeite waard om verder te onderzoeken. Ik ben erg benieuwd naar deel twee, want daar heb ik nu al veel zin in.

  Paul, heel veel succes met je schrijftalenten en je volgende boeken die er vast ook gaan komen. We spreken elkaar vast weer heel snel.

 4. Hallo Paul,
  Ik ben je boek aan het lezen en ben verrast dat het zo makkelijk te lezen is.Heel verrassend en spannend en die informatie moet eigenlijk iedereen lezen.Heel inspirerend.
  Dit is een geweldig management roman,waar velen van kunnen leren.
  Ik heb het boek nog niet uit maar je gaat wel over veel dingen nadenken.
  Veel succes met je volgende boek je hebt er wel talent voor,dat heb je met dit boek al bewezen.

 5. Hoi Paul,

  Wat een feest van herkenning. Je hebt mijn boek geschreven! De visie van Miles komt 1 op 1 overeen met de visie van Daywize: door vanuit je eigen expertise samen te werken met anderen lever je maximale toegevoegde waarde richting eindklant.

  Als je nog wat verhaallijnen zoekt voor het vervolg moeten we maar een keer samen een biertje pakken 😉

  @iedereen die zich bezighoudt met hoe je de arbeidsproductiviteit in dienstverlenend Nederland significant kan verhogen: lees dit boek!

  @iedereen die invulling wil geven aan modern werkgeverschap ondersteund door de juiste HR-systemen: nodig eens niet de geijkte partijen uit, maar laat je verrassen door wat IBLC en haar partners voor je kunnen betekenen.

 6. Hallo Paul,

  Ik wil je graag mijn complimenten geven voor jouw prachtig boek.
  Het is spannend en leest heerlijk.
  Een roman met inspirerende gedachten over een nieuwe manier van zakendoen, maar ook van met elkaar omgaan. Aangepast aan onze tijd met eigentijdse problematiek en verantwoordelijkheden. Complimenten ook voor jouw dappere dochter, zij heeft er veel van begrepen. Natuurlijk ben ik benieuwd of ’t Susan uiteindelijk is gelukt om af te studeren, maar ik heb daar veel vertrouwen in!

 7. Lieve Paul,
  Allereerst dank voor het toezenden van je boek. Ik heb je boek nog niet helemaal uit maar wil je nu alvast feliciteren met de opzet en de inhoud. Ik geniet van het feit dat het een leesboek is en zo prettig leest. Maar ik geniet natuurlijk vooral van de inhoud omdat jij als pionier vanuit eigen ervaring schrijft over de gevaarlijke kanten van het huidige economische bestel maar het daarbij niet laat. Je geeft mij weer vertrouwen in de mooie kanten van het ondernemerschap en je schetst zowel theoretisch als praktisch een aantal mogelijkheden om op een nieuwe manier om te gaan met zakendoen. En dat is dringend nodig in deze tijd. Alle goeds en als ik het boek helemaal uit heb dan kan ik nog meer feedback geven!
  Hartelijke groet,
  Paulien Assink

 8. Beste Paul,

  Heb jouw boek met veel plezier gelezen en ik meen ook wel veel zaken te herkennnen enerzijds doordat ik op de hoogte ben van de Community gedachte en anderzijds door mijn ondernemerschap. Je beschrijft hoe lastig het soms is om je vast te houden aan de keuzes die je maakt.
  En constant weer voor dilemma’s staat waarbij je je telkens weer afvraagt of dit juist is. Ik wil je complimenteren voor de heldere schrijfstijl. Lekker ontspannend en zeer toegankelijk.

  Met hartelijke ondernemersgroet,

  Harry de Lange

 9. Goedemorgen Paul,
  Bij het opkomen van de zon heb ik vanmorgen de laatste bladzijden uit jouw eerste managementroman gelezen. Met heel veel plezier en interesse heb ik het gelezen. Het verhaal boeit, inspireert, triggert tot nadenken over slimmer samenwerken, en is bovenal spannend. Veel zie ik terug uit mijn eigen werk&leerervaringen van de afgelopen 20 jaar. Wat me vooral bij is gebleven is het motto: “werken is leren en leren is werken”. Het heeft niet alleen de toekomst maar maakt (samen)werken juist heel interessant. Met hoofdpersonages Miles en Susan zet je daarbij nog eens twee hele fijne persoonlijkheden neer. Het zou zomaar kunnen zijn dat al deze woorden die afgelopen jaar uit jouw pen vloeiden zich als een grote olievlek over de wereld gaan verspreiden ;-).
  Ik sta te popelen om verder te lezen in het boek met de subtitel Geschiedenis van de Weconomics. Dus blijf vooral lekker doorschrijven Paul!
  Een inspirerende en welgemeende managementgroet, Vera

 10. Inspirerend managementboek

  Schrijver Paul Bessems heeft met zijn eerste managementroman meteen een inspirerend verhaal neergezet. Deze roman leest erg gemakkelijk, en ook het verweven van de theoretische aspecten in de verhaallijn vind ik handig gedaan. Voor mij als innovatie student geeft dit boek echt een nieuwe kijk op de manier waarop in de toekomst bedrijven er zouden kunnen gaan uitzien. Het boek stelt vragen bij onderwerpen die we vanzelfsprekend achten in onze huidige samenleving. Waarom concurreren we? Waarom moeten bedrijven maar steeds groter worden? Zijn banken in de toekomst nog nodig?

  De hoofdpersoon Miles beleefd vele avonturen op zijn weg, maar de belangrijkste verhaallijn is het ontwikkelen van een nieuwe organisatievorm samen met een afstudeerster. De organisatievorm, dat hoe verder je in het boek komt steeds meer vorm krijgt, is gebaseerd op het feit dat je meer moet gaan kijken naar overeenkomsten tussen bedrijven, en niet naar de verschillen. Processen die overeenkomen met meerdere bedrijven (en ook concurrenten) kun je beter samen gaan uitvoeren. Hierdoor kun je werknemers productiever maken, wat nodig zal zijn in de toekomst.

  Ik zou dit boek aanbevelen bij iedereen die geïnteresseerd is in communties, open innovatie, het vergroten van arbeidsproductiviteit en nieuwe organisatievormen.
  Het tweede boek ga ik ook zeker lezen, want ik ben benieuwd hoe verder invulling gegeven wordt aan de nieuwe organisatievorm.

 11. Ik heb met veel plezier ‘elke dag als de zon opkomt’ gelezen. Door de opzet van een roman, en de verhaallijnen van Miles en Suzan, leest het boek makkelijk. De schrijfstijl is over het algemeen boeiend om te lezen. Je bent echt benieuwd of het goedkomt met beide hoofdrolspelers.. Naast deze lijn bevat het boek natuurlijk ook een ‘managementlijn’, die steeds nadrukkelijker naar voren komt. Miles schetst op heldere wijze de toekomst van een Communicty economie. Het boek stelt iedereen eigenlijk een aantal vragen, waar je zeker nog verder over na moet denken. De vraag waar ik nog steeds over nadenk: ‘hoe gaan al die grote organisaties straks nu echt als een community werken?’ Begint het bij de CEO die in staat is om het bedrijf fundamenteel anders in te richten? Of begint het bij de grote massa van medewerkers die het niet meer accepteren om in een ouderwetse organisatievorm te moeten werken? Paul Bessems geeft in zijn boek wel een aantal richtingen, maar persoonlijk mis ik nog een uitgebreide dialoog over dit laatste thema. Goed idee voor een 2de boek.

 12. een boek dat beslist tot nadenken over onze SAMENleving stemt. Kreeg het in handen via de vriend van mijn dochter.
  Het geschetste gedachtegoed zou vooral in bank en verzekeringswezen verplichte literatuur moeten worden!. Op mijn webstekje zal ik er wat over gaan schrijven.
  Jammer helaas dat er nogal wat woorden in de tekst zijn “vergeten”, volgens mij denkt de schrijver sneller dan dat hij typt…. Maar bij een uitgave via de Free Musketeers zouden dit soort correcties/aanvullingen prima ‘online’ doorgevoerd kunnen worden… Ook een lijstje met wat aanbevolen (online) artikelen en/of (e)boeken met eventuele website links mist. Beschikbaarheid van het boek in digitale vorm > EPUB en/of PDF ivm. nu snelle opkomst ereaders zou mijns inziens gewenst zijn!
  Ik ben heel benieuwd naar deel II

 13. Paul,
  Zelf had ik je boek nooit gekocht. Laat ik direct eerlijk zijn. Maar ik kreeg het vanwege mijn bijdrage aan de HR Community tijdens de bijeenkomst over HNW. Je hebt me geraakt. Dit boek geeft me inspiratie voor de komende jaren. Het heeft mijn denkkader losgemaakt en voorzien van nieuwe doorkijkjes. Het inspireert en motiveert mijn professionele zoektocht naar manieren om community based te leren en te ontwikkelen. Lekker gevoel is dat. Dank! Ik kijk uit naar het 1e deel!

  Petra Meijssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s