Serie 4 boeken over oorzaak en oplossing crisis

Paul Bessem, 24-03-2013

Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat (15-5-2013), bevinden we ons in de langste recessie ooit in de eurozone. Tijdens een symposium in het auditorium van de TU Eindhoven presenteerde ik op 24 mei mijn vier nieuwe boeken. Deze tetralogie geeft antwoord op de vraag waarom we in een welvaartscrisis zitten en hoe we daar structureel uitkomen.  Met deze tetralogie van ruim 1300 pagina’s, geef ik een belangrijke en langverwachte ‘stip op de horizon’ om uit de huidige crisis te komen. De tetralogie geeft antwoorden op fundamentele vragen waar veel (management)literatuur vaak niet aan toekomt.

Ik ben organisatiekundige en geef in mijn boeken een totaal andere kijk op de manier waarop we werk, economie en welvaart beter en slimmer kunnen organiseren. Ik laat daarbij de vanzelfsprekendheid los dat we voor werk een bedrijf, voor geld een bank en voor zorg een overheid nodig hebben. Ik zie veel van de huidige politici, economen en bestuurders vooral als curators van een failliet systeem. De huidige problemen moeten nog afgewikkeld worden, maar we zien aan een aantal dossiers (woningmarkt, arbeidsmarkt en zorgstelsel), dat bestaande instituten niet echt aan structurele vernieuwing toekomen.

Zelf ben ik een pionier, onderzoeker en strategisch adviseur en probeer mensen meer op reis te nemen naar een productieve informatiewerker, een circulaire economie en een duurzame welvaart. Volgens mij s de machine waarmee we onze welvaart produceren, toe aan vervanging. Ik refereer hierbij aan de economische crisissen die steeds vaker voorkomen en steeds langer duren. ‘Normaal’ duurde een economische crisis zes maanden, nu al bijna zes jaar. Ik vergelijk dit met de situatie dat een auto steeds vaker naar de garage moet en daar ook steeds langer verblijft. Dat is meestal een teken dat de auto op is en vervangen moet worden. Zo is het ook met onze welvaartmachine.

De vier boeken zijn onderdeel van het Weconomics programma van de Weconomics Foundation. Deze stichting draagt bij aan het organiseren van een duurzame welvaart door de informatiewerker veel productiever te maken waardoor deze meer tijd overhoudt om zelf (zorg)taken te doen waar de overheid steeds minder aan toekomt of geld voor heeft.

Meer informatie over het programma en de tetralogie, klik hier

Omslag_Boek2_Weconomics  Voorkant_boek3_Weconomics_analyseVoorkant_boek4_Weconomics_theorieVoorkant_boek5_Weconomics_praktijk

2 gedachtes over “Serie 4 boeken over oorzaak en oplossing crisis

  1. Recensie Weconomics

    Paul Bessems heeft een bijzonder boek geschreven: “Weconomics”. Ik ben er aan begonnen en met één tussenpauze heb ik het boek meteen helemaal uitgelezen. Want het boek zet mij als leidinggevende van een training- en adviesbureau wel aan het denken!

    De subtitel “hoe overleef je als informatiewerker de 21e eeuw?” lijkt wat pretentieus en ook een beetje abstract. Maar ik raad iedere werkende in zakelijke dienstverlening, zorg en onderwijs van harte aan dit boek te lezen. Het boek bevat een duidelijke visie op de toekomst,die deze doelgroep zeker zal aanspreken.

    Het boek begint met een warm voorwoord van Paulien Assink over de auteur. Een man met het hart op de goede plaats die het belang van mensen en onze planeet voorop stelt.
    Dat wordt ook duidelijk bij het lezen van het boek. Als rode draad door het boek worden belangrijke vragen beantwoord, zoals: Hoe komt het dat kenniswerkers verhoudingsgewijs lang niet zoveel productiever zijn geworden in vergelijking met eerder de landbouwers en fabrieksarbeiders? Wat zijn de stappen die we moeten zetten om productiever te worden?

    Het is lastig om te schrijven over iets wat ons staat te gebeuren, maar wat nog niet of nauwelijks concreet te maken is. Duidelijk is dat de verhoudingen tussen werkgevers en kenniswerkers steeds gelijkwaardiger worden en kennis steeds minder binnen de muren van organisaties wordt ontwikkeld. Of verhoging van productiviteit ertoe zal leiden dat mensen meer tijd zullen overhouden voor bijvoorbeeld zorgtaken is een wens die we allen mogelijk wel delen. Of dit ook staat te gebeuren is de vraag die afhangt vanuit welke waarden we ons leven en tijd zullen gaan inrichten.

    Maar dat we als kenniswerkers veel productiever kunnen worden, wordt in dit boek wel overtuigend neergezet. Doe je mee of niet met de weconomics? Na het lezen van dit boek is dit geen vraag meer, het is echt een noodzaak om als informatiewerker te overleven.

    Paul van der Priem,

    Doorn, 4 juni 2013

    (geplaatst met toestemming van Paul van der Priem)

  2. Is er ergens een hoofdstuk waar het boek kort en krachtig wordt samengevat of staat er ergens een plaatje dat ik kan bekijken? Ik word echt helemaal dol van de enorme hoeveelheid woorden die aangeven dat er ergens iets moet staan dat anders en waardevol is. Ik probeer snel te lezen (dat doe ik al sinds mijn jeugd) en dat lukt niet wat een veeg teken is. Dit is echt geen kritiek maar ik kan gewoon niet meer omgaan met dit soort teksten. De tijd versnelt versnellend en smeekt om essentie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s