Hybride organiseren in het leiderschapsdomein deel2

Paul Bessems, 14-12-2014

Veel problemen binnen werkorganisaties (maar ook in de maatschappij) ontstaan omdat we ons eigen korte termijn belang laten prevaleren boven het lange termijn algemeen belang. Ik denk dat je aan dit fenomeen niet zoveel kunt doen vanuit de bestaande machthebbers. Misschien ben je bekend met de Tragedie van de Meent wat hierover gaat (Tragedy of Commons, zie ook pag. 229 in het boek ‘Weconomics analyse: waarom onze welvaartsmachine aan vervanging toe is’). Machthebbers zijn zo gefocust op de korte termijn en zo bezig met hun eigen belang (bijvoorbeeld partijpolitiek), dat ze de gevolgen van hun korte termijn ingrijpen, voor de lange termijn, niet zien (of niet willen zien). We blussen brandjes, maar zijn niet in staat brand te voorkomen. Ik verwijs hierbij ook naar het boek ‘Collaps’ van Jared Diamond waarin het beschrijft waarom sommige beschavingen opgehouden zijn te bestaan en anderen niet. Het blijken steeds weer dezelfde patronen te zijn. We hebben de kennis hoe het niet moet en toch doen we het. Dus de vraag is of we ons bij de transitie naar een betaalbare en duurzame welvaart op de ‘heersende macht’ of ‘de nieuwe macht’ moeten richten? Zo worden er in verkiezingsprogramma geen tot een enkele opmerking gemaakt over het verbeteren van onze productiviteit en het creëren van surplustijd voor verduurzaming terwijl dit toch essentieel is voor het voortbestaan van onze westerse welvaart.

>> Lees hier het hele artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s