Nieuwe organisatievormen voor de 21e eeuw

Paul Bessems, 02-01-2014

Volgens onderzoek van het adviesbureau AAIM uit Amersfoort zijn niet de dalende budgetten maar de opkomst vaan ZZP-ers en flexibele netwerken het grootste risico voor organisatieadviesbureaus. De vraag is of dit ook geldt voor andere organisaties uit het KIO domein (Kennisintensieve Organisaties) en KIBS domein (Knowledge Intensieve Business Services) zoals trainingsbureaus en softwarebureaus? In de context van de 21e eeuw worden nieuwe organisatievormen gevraagd. We leven in een tijd waarin fysieke productie steeds meer wordt vervangen door digitale productie. Maar de meeste organisatietheorieën, modellen, concepten en middelen die we voor de organisatie van ons werk gebruiken, stammen nog uit het begin van de 20e eeuw. De vraag is in hoeverre (hoogwaardige) kennisproductie bezig is te ‘industrialiseren’? Is kennis nog wel te beschermen in een open economie? Bieden bestaande organisaties en organisatievormen nog ‘de beste’ balans tussen ‘schaalbaarheid’ en ‘flexibiliteit’? En welke inzichten uit de organisatietheorie zijn er nodig om deze vragen te beantwoorden?

Wat gebeurt er wanneer we de eenheid van denken, bij de organisatie en automatisering van ons werk, veranderen? We kiezen nu tussen zelf doen (bedrijf) en uitbesteden (markt). Wat als we niet langer ‘de markt’, met hoge transactiekosten, versus ‘het bedrijf’, met gesloten muren, als eenheid van denken nemen? Wat als we uitgaan van de kleinste bouwstenen: mens en middel? Samen vormen deze organiserend vermogen. Wat als we organiserend vermogen als eenheid van denken, analyse en ontwerp nemen? Welke organisatievormen passen beter bij kennisintensieve organisaties en digitale productie en consumptie door de mens? Hoe kunnen we de effectiviteit, productiviteit, flexibiliteit en het innoverend vermogen van informatiewerkers verbeteren zodat deze meer tijd overhouden voor taken waar de overheid zicht terugtrekt? Hoe kunnen we social media, cloud computing, crowdsourcing, het nieuwe werken, sociale en open innovatie en bring your own device beter duiden, integreren en gebruiken? Hoe kan ik naast mijn vaste kern van werknemers, een flexibele schil met zelfstandige professionals organiseren? Hoe zorg ik ervoor dat ik slimmer kan samenwerken met mijn omgeving? Vragen die beantwoord kunnen worden met nieuwe organisatieconcepten die afgeleid zijn van nieuwe organisatietheorieën.

>> Lees hier het hele artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s