Hybride organiseren in het leiderschapsdomein, deel3

Paul Bessems, 05-02-2015

Wanneer we een concreter beeld willen vormen van ‘de stip op de horizon’, waar veel mensen naar op zoek zijn, is het slim gebruik te maken van principes en patronen die al heel lang gelden. Volgens Stephen Covey zijn er drie constanten in het leven: verandering, keuze en principes. Om te veranderen hebben we allemaal een kern van behoud in ons nodig, van waaruit we kunnen veranderen. Om te veranderen moeten we keuzes maken, met betrekking tot de welvaart waarmee we willen leven. Je kunt betere keuzes maken, wanneer je keuzes baseert op een aantal principes, patronen, waarden of fundamenten. In het boek: ‘Weconomics analyse: waarom onze welvaartsmachine aan vervanging toe is?’, heb ik uitgebreid negen patronen beschreven die, als je ze ‘op elkaar legt’, aangeven waar het naar toe gaat. Oude conditioneringen kun je eigenlijk zien als de laatste fase evolutie waar iedereen mee te maken heeft. Een patroon is een gevolg van evolutie en evolutie is een ‘design without a plan, maar met patronen’. Wil je hier meer over lezen dan beveel ik het boek van Daniel Dennett aan: ‘Darwin’s Dangerous Idea’ (1995). Hierin gebruikt hij de term Universeel Darwinisme: ‘A scheme for creating Design out of Chaos without the aid of Mind’.

>> Klik hier voor het hele artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s