Waarom moeten productiever worden?

Paul Bessems, 21-01-2015

De kern van het probleem waar we sinds 2008 mee te maken hebben is de situatie dat de kosten van onze welvaart (zorg, onderwijs, veiligheid, milieu) veel sneller stijgen dan onze productie (meestal gemeten in BBP: Bruto Binnenlands Product). De meest gewenste manier om dit probleem op te lossen is om productiever te worden. Maar ondanks miljarden investeringen in bijvoorbeeld ICT en allerlei HR- en managementconcepten worden we nauwelijks productiever (ook wel bekend als de IT paradox, zie bijvoorbeeld ook Robert Solow en Erik Brynjolfsson). Sinds het begin van de 20e eeuw is er een directe relatie geweest tussen productiviteitsgroei en welvaartsgroei. Maar de productiviteit van vooral de informatiewerker stijgt nauwelijks. Dat is geen technisch probleem (we zien computers overal behalve in de productiviteitscijfers), maar vooral een organisatieontwerp- en identiteitsprobleem. We identificeren ons vooral met betaald werk en we organiseren het werk van de kenniswerker met de verkeerde vorm (bedrijf of markt). Beter is dit werk hybride te organiseren. Hybride organiseren is een kruising tussen zelf doen (bedrijf) en uitbesteden (markt). Uitingsvormen van hybride organiseren zijn bijvoorbeeld gedeelde informatienetwerken. Zowel managers als ICT- en HR-professionals kunnen een belangrijke rol spelen bij het introduceren van hybride organiseren binnen bestaande organisaties.

>> Klik hier voor het hele artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s