David tegen Goliath

Paul Bessems 20-10-2015

‘Ken jij Max Schrems?’ Waarschijnlijk niet. Het is een Oostenrijkse activist die in 2013 een klacht indient bij de Ierse privacy toezichthouder, in verband met het, volgens hem, onrechtmatig doorgeven van zijn gegevens door Facebook van Ierland naar de VS. In oktober 2015 doet het Europese Hof van Justitie uitspraak in deze zaak. Gegevens worden nu veelal uitgewisseld op basis Safe Harbor Principes en deze geven volgens de uitspraak van het hof onvoldoende waarborgen dat bedrijven in de VS de strengere privacy wetten van de EU respecteren.

Waarschijnlijk zullen veel burgers, maar ook bedrijven en instellingen, niet op de hoogte zijn van de verstrekkende gevolgen van deze uitspraak voor het gebruik van persoonlijke data en de inrichting van onze digitale samenleving. De uitspraak legt enerzijds een bom onder het businessmodel van bedrijven als Google en Facebook, anderzijds biedt het kansen voor de ontwikkeling van nieuwe diensten zoals de Personal Data Service of Personal Data Store (ook wel afgekort met PDS). Met Personal Data Service kun je niet alleen veel beter de privacy borgen, maar ook nog eens veel productiever worden. Personal Data Service is de mogelijkheid om zelf jouw gegevens op één plaats bij te houden, geautomatiseerd te onderhouden en bijvoorbeeld bedrijven alleen toestemming te geven jouw data te gebruiken voor de organisatie van bijvoorbeeld een project of de afwikkeling van een bestelling. Voordat ik verder in ga op deze dienst, eerst: wat is eigenlijk het probleem wat ik wil oplossen?

>> Ga naar artikel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s