Blockchain Organiseren

Stel je eens voor dat er een organisatievorm is die zo krachtig is, dat deze de huidige manier van organiseren overbodig zal maken. Een manier die zo disruptief is, dat niet alleen bestaande functies zullen verdwijnen, maar zelfs de potentie heeft om ‘het bedrijf’,’de markt’ en de ‘overheid’, als belangrijkste organisatievormen, overbodig te maken! Deze manier is er en heet Blockchain Organiseren.

Je kent de blockchain misschien van de Bitcoin, maar Blockchain Organiseren gaat veel verder dan alleen digitaal geld. Het is de inbedding van blockchaintechnologie in het Weconomics organisatiemodel. Het is een fundamenteel nieuwe manier van organiseren voor onze digitale samenleving.

Er wordt al gezegd dat Blockchain Organiseren nu, dezelfde potentie heeft als het internet in de jaren negentig. Daarom praat ik je graag bij over deze nieuwe manier van organiseren.

Alles wat Blockchain Organiseren nodig heeft zijn de kleinste bouwstenen: mens en middel (blocks) en de verbinding daartussen (chain). Dat is alles! Het is een perfecte manier om slim samen te werken binnen én tussen organisaties. De schoonheid van deze disruptieve organisatievorm ligt in haar eenvoud en combinatie van schaalbaarheid en flexibiliteit.

Ook dit Weconomics thema wordt weer concreet gemaakt door projecten waar je als organisatie aan mee kunt doen. Een interessant project is bijvoorbeeld: Personal Data Service (PDS), een systeem dat met blockchain principes werkt. Het project zal grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld functies als managers, HR-professionals, uitzenders, recruiters, payrollers, intermediairs, juristen, accountants, notarissen, inkopers en sectoren als kennisintensieve organisaties, de opleidingsmarkt, de ICT sector, de overheid, het onderwijs en de zorg.

Steeds meer onderzoeken van gerenommeerde instituten (te vinden in onze library), laten zien dat binnen enkele jaren, steeds meer transacties zullen plaatsvinden via Blockchain Organiseren en niet meer via bijvoorbeeld een eigen inkoop- of HR-systeem. Wat hierbij ook meespeelt, is dat Europa minder afhankelijk wil worden van machtige Amerikaanse techbedrijven als Google en Facebook.

Blockchain Organiseren lijkt misschien nog ver weg te staan van je functie of organisatie, maar het is onvermijdelijk dat dit veel van de bestaande functies en organisaties snel overbodig zal maken. De vraag is dan: hoe bereid jij je hierop voor? Hoe blijf je toegevoegde waarde leveren? Weconomics helpt je graag bij het vinden van antwoorden.

Blockchain Organiseren is niet technische of moeilijk. Het vraagt vooral een andere manier van denken en organiseren. Als je op tijd bent kun je hierin een sleutelrol spelen. Je nu verdiepen in Blockchain Organiseren, betekent een voorsprong nemen op je concurrenten.

Wil je weten wat Blockchain Organiseren voor jouw functie of organisatie betekent? Graag wil ik hierover  met je van gedachten wisselen. Als je interesse hebt, stuur me dan een bericht via email of social media.

Paul Bessems (Weconomics fellow)

Een Introductie Blockchain Organiseren volgen? Klik hier
Meer lezen? Klik hier voor de whitepaper over Blockchain Organiseren.

Een gedachte over “Blockchain Organiseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s