Waarom digitale transformatie (vaak) mislukt

Paul Bessems 1-2-2019

De laatste jaren lezen ze we steeds vaker berichten dat ons werk vervangen zal worden door robots. Je werk zal zeer waarschijnlijk niet vervangen worden door robots, maar door mensen die digitale transformatie beter begrijpen. Veel mensen bevinden zich in een ontkenningsfase of begrijpen digitale transformatie onvoldoende. Ze denken dat digitale transformatie hetzelfde is als digitaliseren of automatiseren. Veel bedrijven (strategie), overheden (beleid) en onderwijsinstellingen (curricula), nemen nog steeds ‘het bedrijf’ of ‘de business’ als uitgangspunt voor digitale transformatie. Ze hebben last van dominante logica en missen de juiste radar.

Deze paper kun je zien als het ontwikkelen en aanzetten van je digitale radar om op het juiste moment de juiste beslissingen te kunnen nemen. Het aanzetten van je radar is naar mijn ervaring van het hoogste belang in het kader van digitale transformatie en bijvoorbeeld het ontwikkelingen en toepassen van technologieën zoals ‘internet of things’, blockchain, ‘artificial intelligence’ en organisatieconcepten zoals de digitale lopende band. Ware digitale transformatie, zal vrijwel elk kantoor, elke kennisorganisatie en elke informatiewerker gaan raken en ons werk en werkorganisaties fundamenteel veranderen. Wat de fysieke lopende band heeft gedaan in fabrieken zal de digitale lopende band doen in kantoren. Daar kun je je maar beter op voorbereiden. 

>> Verder lezen? Vraag de paper aan (geef in ‘Comment’ aan om welke paper het gaat). 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s